Full fart från första framträdandet
Flera av oss som var med då Mississippi Seven bildades 1992 är fortfarande still going strong i bandet. Några har lämnat och andra har tillkommit men stilen har vi alltid värnat om. Kalla det gladjazz, dixieland, gangsterjazz, revival, old school eller omodern dansmusik. Vi återvinner hot jazz classics och lätt dekadenta låtar från the golden era of jazz som skapades av idel ädel jazzadel. Kropp och själ mår bra av låtarna. Enda faran med vår musik är att ömhet kan uppstå när du stampar takten, dansar eller applåderar. Vi har korats till svenska mästare i gladjazz, några har fått Armstrongstipendiet och vi har spelat på anrika ställen som Stampen, där vi gjorde vårt 500:e gig, Mosebacke, Nalen, Kungsträdgården, jazzkryssningar med s/s Blidösund och Viking Lines Cinderella och Rosella. Nämnas ska också Stockholmsmässan, SSAB, Jazzens Museum, Moderna Museet, Nordiska Museet, Litografiska Museet samt Svenska Publishing Galan. Oförglömligt är tusentals åhörare i ryska staden Pskov. Plus många andra spelställen från Nordingrå till Byxelkrok på Öland. Apropå öar har vi blivit ökända även på Gotland och Åland. Dessutom har vi lirat på jazzklubbar i Haninge, Eskilstuna, Norrtälje, Nynäshamn (publikrekord), Täby, Göteborg, Lidingö, Tyresö, Tibro och Västerås. Lägg härtill gig på Katarina Sjöfartsklubb, föreningar, PRO & SPF, jubiléer, bröllop, begravningar, dansaftnar, fester och till och med barndop. Kul har både gästerna och vi haft, oavsett åldrar.
Bandmedlemmar
In Memoriam
Bent Persson - trumpet och kornett
Välmeriterade Bent är av jazzvärldens främsta tolkare av Louis Armstrong och har spelat i en mängd olika sammanhang i alla världsdelar. Bents entusiasm och kulturgärning inom den klassiska jazzen kan inte nog lyftas fram hyllas. Utöver detta är han en driven arrangör i såväl större som mindre jazzsammanhang där den äldre jazzmusiken, "early jazz", utgör kärnan. Han har haft egna band och varit gästsolist i otaliga konstellationer i Sverige och internationellt. Bent, en ambassadör och globetrotter i jazztraditionen, efterträdde bandets förre trumpetare Bengt "Bengan" Jansson som trappade ner för ett par år sedan.
Anders Alm - altsaxofon & sång
Altsaxofonen ett av flera rörblås som Anders trakterar. Den stora bassaxen har han dock avvecklat numera. Klarinetten håller han i trim genom ett och annat klassiskt stycke. Utöver spela altsax och klarinett i Mississippi Seven håller Anders reda på en imponerande mängd sångtexter som han framsjunger med den äran. Inte enbart på engelska utan även svenska, tyska och (gissar vi) polska. Förutom med oss i Mississippi Seven spelar han i Cave Stompers och The Ragamuffins samt är en efterfrågad vikarie i diverse band. Och så har han haft nöjet att framträda med trumpetarna Wild Bill Davison och Buck Clayton.
Hans Brandgård - trombon & sång
Hasse är uppvuxen med traditionell jazz, allt från tidig New Orleans-still till swing, men modernare stilar är honom inte främmande. Trombonen, en King 2B+, har varit hans favorit sedan 1993. Bland förebilderna kan nämnas trombonisterna Miff Mole, J C Higginbotham och Roy Williams samt Jabbo Smith, Red Nichols, Coleman Hawkins och Louis Armstrong. Utöver Mississippi Seven är Hasse bland annat med i Old boy stompers och har tidigare spelat i exempelvis The Ragamuffins, Imperial band, Svensk Ramelorkester, Doc's Gang, The Royal Blue Melodians och High Society samt vikarierat i Kustbandet, Classic Jazzband, Old Time Six med flera. Han är även uppskattad vokalist åt smörsångarhållet.
Bertil Ekman - trummor & sång
"Verksam i bankväsendet och innehavare av statuscymbaler" brukar Bertil ibland benämna sin syssla. Han spelar även i The Ragamuffins, tillfälliga konstellationer och några festvåningsband. Gillar att botanisera i den äldre jazzens gömmor och leta fram melodiska örhängen som är värda att få glänsa lite mer i strålkastarljuset. Likaså händer det att han under bandets spelningar presenterar högst (o)troliga fakta eller skrönor om melodier, kompositörer och musiker. Eller drar en bra historia (tror han) som i själva verket kan vara ganska dålig. När andan faller på sjunger Bertil en låt eller två. Skulle självförtroendet stiga högt kan hända att "J'attendrai" framförs på fem språk.
Pelle Larsson - piano (tidigare Gösta Colliander)
Kan man räkna pengar kan man räkna takter. Gösta är före detta bankdirektör och sannolikt den enda sådan som disponerat en flygel i tjänsterummet. Ett faktum som den välrenommerade banken använde som bildmotiv i sina annonser. Utöver piano spelar Gösta banjo och dragspel (han är fena på "Ålefeskarns vals" och "Faster Ingeborg"). 1992 var han med om att dra i gång Mississippi Seven och livaktiga Norrtälje Jazzklubb där vi var husband under flera år. Han har också varit en drivande kraft bakom Norrtälje Jazzdagar där vi spelat massor av gånger. Gösta har nu trappat ner musicerandet och i hans ställe spelar Pelle Larsson (bilden).
Bo Juhlin - sousafon (tidigare Lars Ireblad)
Instrumentet sousafon är som solen i Karlstad. Alltså stort, gult och runt. Tyvärr är det inte gjort av guld vilket hade varit en bra pensionsförstärkning för orkestern. Till skillnad från en tuba har sousafonen klockstycket vänt framåt. Den finurliga uttformningen gjordes av amerikanske kompositören och dirigenten John Philip Sousa för att instrument skulle kunna användas i marschorkestrar. Ljudet följer helt enkelt med och går inte upp i himlen. Uppfinningsrike Lasse - som även spelar gitarr och fiol, tar det numer allt lugnare. I hans ställe har vi nöjet att ha den välrenommerade sousafonisten Bo-Henry Juhlin, alias "Julle".
Boa Carlman - banjo och tenorgitarr
Boa (som är döpt till Claes-Göran) började spela skiffel på 50-talet och senare jazz i perioder, något som tog fart igen på 2000-talet. Innan dess ägnade sig idrottsintresserade Boa nästan på heltid åt curling i Sverige och tävlade i ett flertal andra länder. Han kan stoltsera med vinster i fyra SM och deltagande i fyra VM-tävlingar där hans lag knep första pris 1973. Efter att han lagt stenarna, broomen och skorna på hyllan drev han ett företag i byggbranschen innan jazzintresset tog över i mogen ålder. Förutom i Mississippi Seven spelar Boa med bland andra Fred Hot Peppers och Old Boy Stompers på såväl sin tenorbanjo som den Levintillverkade tenorgitarren från 1936.
Christer Wiklander - banjo
Han gav vårt band namnet Mississippi Seven, var en klippa i kompsektionen under två decennier och såg till att orkesterns harmoniböcker alltid hölls aktuella. Sjukdom tvingade dock Christer att lägga sin fina Bacon & Day Silver Bell No 1-banjo på hyllan. Gott om idéer hade Christer vilket knappast förvånar. Den yrkesmässiga karriären som copywriter kröntes med hela sju Guldägg, reklambranschens finaste utmärkelse, och boken "Sälj det med ord" blev snabbt något av en bibel för reklamvärlden. In i det sista, fram till december 2017, engagerade sig Christer i orkestern och dess framtid.